Örömhír Evangéliumi gyermeklap

Örömhír Evangéliumi gyermeklap
Logó

2018. január 16., kedd

Óvd a szíved - A média

Óvd a szíved!
 A média

A mesevilágban mindig jelen volt az emberi erőt meghaladó hőstett. A szegény, hétköznapi embernek minden korban bátorító volt arra gondolnia, hogy egy bátor tettel kitűnhet a tömegből.
Te is képzelődtél már hasonlóról? Egyszer majd te leszel az, aki megmented a világot? Vagy te leszel az a lány, akire rátalál a délceg királyfi?
Teljesen természetes, hogy hívő gyermekek is álmodoznak ilyesmiről. Milyen veszélyeket rejthetnek a mesék? Mitől óvjam a szívemet? – kérdezheted.
Amióta a meséket ritkábban olvassuk könyv­ből, kevesebbszer képzeljük el mi magunk a törté­netet. A filmekkel, internetes játékokkal valaki más elképzelése épül be a gondolkodásunkba. Sokszor a mesék, főként a filmek nagyon valóságosnak hat­nak. Eltűnik a határ a mese és a valóság között, és kitalált dolgokat is igaznak vélünk. Ezzel a módszer­rel sok-sok olyan dolgot is eléd tárhatnak, amelyek­kel egyébként nem foglalkoznál. Talán tartózkodsz az erőszaktól, a keleti vallásoktól, küzdősportoktól. Ám azok a legtöbb rajzfilmben (Ninjago, Chima, Tini Ninja teknőcök) megjelennek, és rossz üzeneteket közvetítenek feléd. Például azt, hogy az erő benned vagy a természetben rejtőzik, vagy a bajban Pókem­berhez, Supermanhez fordulhatsz; a legjobb orvos­ságot mindenre Törpapa tudja kikeverni. Tehát arra biztatnak, hogy a természet erőiben, a szuperképes­ségekben és a mágiában bízz. Pedig ezek vagy nem léteznek, vagy a Sátán erejét használják.
Isten a világmindenség Királya, Ő az élő Úr, akinek az ereje igazi és jó erő!
Ezért Isten erejében bízz! Minden bajoddal, gon­doddal, de az örömeiddel is Őhozzá fordulj!
Isten, a te Teremtőd, Alkotód így szól hozzád:
„Én, az Úr, vagyok a te Istened... Ne legyen más istened rajtam kívül!” (2Mózes 20,2–3).
Te pedig, ha már hozzá tartozol, válaszolhatsz neki ezzel az igeverssel:
„Te vagy az én erőm, rád figyelek, Isten az én erős váram” (Zsoltárok 59,10).
A legújabb és az egyik legveszélyesebb módszer az, amikor a varázslást vagy a különleges képessé­geket hétköznapi köntösbe bújtatják. Bemutatják a varázslócsaládot vagy a kedves boszi kislányt, aki a legjobb barátnőd lehet. Aztán ott vannak azok a mesék, amelyekben mindenféle varázsigék hangza­nak el, teljes természetességgel. Sajnos, a varázsigék a Sátán előtt nyitogatják a szíved kapuját!
Tudtad, hogy Isten gyűlöli a varázslást és a mágiát? Mivel szeret téged, óva int ezektől.
„Ne legyen köztetek… varázslást űző, se jelma­gyarázó, kuruzsló vagy igéző!” (5Mózes 18,10).
Gondold végig, hogy kedvenc főhőseid vajon Istennek tetsző példát adnak-e eléd?
Mi jut eszedbe, amikor a Biblia csodáiról hallasz? Jézus is egy lenne a sok szuperhős közül? Ő is egy klassz, csodatévő mesefigura? Egy ovis kisfiú, amikor tanítója Jézus csodáiról beszélt, így kiáltott fel: Igen, Jézus varázsló! Semmiképpen! Az igazság, amelyet a Bibliában olvashatunk, az, hogy JÉZUS MA IS ÉLŐ SZEMÉLY, MINDENHATÓ ÚR!
Hasonlítsd össze a média és Isten helyét az éle­tedben! Mennyi időt töltesz tévénézéssel, gépezés­sel vagy azzal, hogy nyomkodod a mobilodat, illetve mennyi időt töltesz bibliaolvasással, imádsággal?
Mit gondolsz, melyiknek van nagyobb hatása a gondolkodásodra? Eszedbe jutnak olyan helyzetek, amikor a tetteidet az irányította, amit a média áraszt rád? Volt, amikor sikerült Jézus példáját követned, és Isten erejével uralkodnod például az indulataidon, ha megbántott valaki, vagy igazságtalanság ért?
Állíts mércét magadnak és kérd egy hívő fel­nőtt segítségét! Bölcsen szűrd meg, mit engedsz a fejedbe, a fejedből pedig a szívedbe szivárogni!
„Teljes szívből kereslek téged, ne engedd, hogy eltérjek parancsolataidtól! Szívembe zártam beszé­dedet, hogy ne vétkezzem ellened” (Zsoltárok 119,10–11).
Ferenci Gábor és Virág

Az ÓVD A SZÍVED rovat előző számainkban megjelent írásai a VISZ honlapján olvashatók, (www.visz.org) az Örömhír újság ÖRÖMHÍR PLUSZ menüpontjában.

A cikk az Örömhír 2015/3 6.oldalán található

Ha szeretnéd megrendelni a folyóiratot ide kattints, ha írni, vagy rajzot akarsz beküldeni, akkor erre az e-mail címre lehet: szilvia.tams@gmail.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése